Ana içeriğe atla

FLYSKY FS-İ6 / TURNİNGY TGY-İ6 KUMANDAYI 10 KANAL YAPMA

Bu yayında Flysky fs-i6 6 kanal kumanda nasıl 10 kanal yapılır bunu anlatmaya çalışacağım.
Bilindiği üzere piyasada oldukça sık kullanılan bu kumanda fiyat performans açısından oldukça iyi bir ürün olma özelliğine sahip. dronlarda uçaklarda helikopterlerde yada teknelerde her alanda iş yapıyor ama 6 kanal az geliyorsa çözümü basit.






















Bu işlemi yapabilmemiz için bize güncelleme dosyası, kumandaya ait veri aktarım kablosu yada kablo yoksa 1 adet usb TTL çevirici gerekli.aşağıdaki resimden Usb TTL çevirici nedir görebilirsiniz.
2 çeşidi var.




1.resimdeki micro usb kablo ile pcye bağlanır.
2.resimdeki ise standart usb arabirimi ile.

Şimdi elinizde kumandaya ait veri kablosu olmadığını varsayarak devam ediyorum.
TTL çevirici ile kumandaya bağlanmak için jumper kablo olursa elinizde(erkek-dişi) işleme hemen başlayabilirsiniz.

















jumper kablo bilmeyen arkadaşlar için;






















Elimde bu kablo yok ayrı ayrı erkek dişi kablo var derseniz oda olur yapmanız gereken şey alttaki resimdeki bağlantı yapmak olacaktır.

















Şimdi bize güncelleme için gerekli olan dosya lazım onuda ŞURDAN indiriyoruz.
Bu şekilde bağlantı yapabilmeniz için pcnizde CH341 sürücüsü yüklü olmalıdır yoksa onuda ŞURDAN indiriyoruz.
İndirme işlemide tamamsa sıra TTL çevirici ile kumanda arasındaki bağlantıyı kuruyoruz aşağıdaki resme göre bağlantınızı yapın.





















































Bağlantınız da tamamsa kumandayı sağ ve sol stickleri çapraz sola çekerek açıyoruz aşağıdaki resme bakın.






















Çıkan menüden Firmware update seçeneğini seçerek okey diyoruz,çıkan uyarıya da ok deyip indirmiş olduğunuz zip dosyası içinden yüklemek istediğiniz güncellemeyi seçerek(10ch Mod i6 Updater klasörü son verionu 1.15 zaman içinde yeni versiyonlar gelebilir) o klasöre giriyoruz ordaki exe dosyasına tıklayıp yüklüyoruz.
Karşımıza şu pencere çıkıyor:

























Serial port kısmından kumandayı pcye bağladığımız portu seçerek open port diyoruz.
Resimdeki gibi dosya ismi göründüyse Program diyerek 4-5 saniyede güncellemeyi bitiriyoruz, hepsi bu kadar.

APM vs. kullanmak için artık kanal sayımız arttığına göre 10 kanallı verici almamız gerekiyor(10 kanalı kullanmak için )6 kanala yetiyorsa kendi alıcısını kullanın.

Sonuç:


Bu işlemden sonra bind işlemi yapmanız gerekecek alıcı-vericiyi tekrar bağlamanız için alıcı yanında gelen  kabloyu alıcıda bulunan B/VCC kısmına takın alıcınıza bataryayı bağlayın, kumanda üzerinden bind tuşuna basılı tutarak kumandanızı açın kısa bir sürede kumanda-alıcı bağlantısı gerçeleşecektir.


UYARI: Eğer resimde görüldüğü gibi yazı gelmezse GND kablosunu kumanda üzerinden kontrol edin temas var mı sıkıntı hala devam ederse rx ve tx kablolarının yerini değiştirin.

Yorumlar

  1. Çok teşekkürler kaç saattir uğraşıyordum ekrana versiyon yazısı gelmiyordu uyarınız sayesinde tx ile rx i yer değiştirdim oldu oysa ki doğru bağlamıştım.

    YanıtlaSil
  2. çok güzel bilgiler teşekkürler aliexpress alışveriş yapma konusunda güzel bilgiler yer alıyor

    YanıtlaSil
  3. Ben bu kumandayı aldığımda üzerinde 2018 sürümü var bunu nasıl düzelyiriz

    YanıtlaSil
  4. artık güncelleme de sıkıntını oluyor sanırım.

    YanıtlaSil
  5. aynen bir sorun var artık

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

İthal Teknik Uygunluk Yazısı Nasıl Alınır ?

İthal Teknik Uygunluk Yazısı Nasıl Alınır ? Merhaba arkadaşlar ,İnsansız Hava Aracı İthal Teknik Uygunluk Belgesi alması gereken arkadaşlar için bu yazının faydalı olacağını düşünerek bir yazı dizesi yayınlamaya karar verdim. Bildiğimiz üzere ülkemizde Drone(İHA) fiyatları oldukça yüksek bu yüzden insanlar yurtdışı alışveriş sitelerine yöneliyor.(Aliexpress vs.) Sizlere İnsansız Hava Aracı Uygunluk Beyanı(İHA beyanı) nasıl hazırlanır bizlerden ne tür belgeler isteniyor sırayla anlatacağım. İthal teknik uygunluk MADDE 6 – (1) İHA0 ve İHA1 sınıfındaki İHA için ithal teknik uygunluk yazısı düzenlenebilmesi için aşağıdaki bilgi ve belgeler aranır: a) İHA ve sistemlerine ait teknik özellikleri içeren ürün kataloğu, b) İHA ve sistemleri üretim yılı ve üretici ülke, c) Marka, model, seri numarası bilgilerini içeren proforma fatura (internet çıktısı olur/firma tarafından yetkili kimsenin imzası olmalı) ve GTİP’e(üst yazı veya eklerde 88.02 ile başlayan gümrük numar

ZAGİ İÇİN ELEKTRONİK ELEMAN VE TEMİNİ

Merhaba arkadaşlar uzun uğraş ve araştırmalar sonucu zagi için gerekli elektronik ve mekanik parçaları fiyat-performans aralığını gözlemleyerek tedarik etmiş durumdayım. İnternet ortamında birçok bilgi ve video olmasına rağmen yetersiz bilgi daha çok yer kaplamakta gerek zagi yapımı için(kesme, ölçme vs.)İnsanlar yeterince bilgi vermiyor. Türk vatandaşlar bunu daha çok yapıyor dolayısı ile insanlar ellerindeki elektroniği yakıyor yada bir şekilde zarar veriyor. İnternet ortamında bulunan bilgilerle 2 adım atabiliyorsunuz ve bir yerde tıkanıyosunuz bende bu konuda tecrübelerimi sizlerle paylaşacağım. ZAGİ ölçüleri ve kesimi ile alakalı bilgileri de başka bir yayında paylaşacağım şuan konumuz elektronik kısım ve bu elektronik parçaların temini. Önce zagi için gerekli elektronik ekipmanları listeleyelim. 1.Kumanda-Alıcı. 2.Batarya (3s Li-po) 3.Fırçasız motor(2200kv)+Pervane(6x4 hız için idealmiş.) 4.Esc(30amper) 5.Servo (metal yada plastik dişli farketmez seçimi size kalmış